Julmat och Traditioner
Jag tror att det är bra att har traditionell julmat.
I Tyskland du har traditionell julmat men där finns många familjer, som äta inte dem och så kanske den blir svinna.
I Tyskland den typisk och traditionell julmat är Mettesau, kroppkakor, karp, sallad med läkeörter, salt och bröd, äpplen, linser och bönor och gås eller kalkon. Alla rätter har en speciell betydelse. Den Mettesau är en gris, som är slaktade bara för jul, den karpen är för försoning. Salt och bröd skulle hålla den död borta och de kroppkakor ländar Frau Perchta till heder. De äpplena står för hälsa och linser och bönor för välstånd.
Historian av gås är lite längre och har sitt ursprung i England i 1500-talet.
Så där är så mycket historia och jag tror att det är bra att bevara de traditioner därför att de är också vara historia.
I förfluten tid det var att man äta ingenting på Julafton. Bara sent på kvällen efter du var i kyrkan eller på den nästan dag.
Där finns för var och en något som tycker om. Så jag vet inte varför man ska ändra det.
Också om man tänker på den nästa och näst nästa generation. För dem det är också bra att vet att det är en tradition och sin farmors mormor hade också ätit samma rätter. Det är vara kultur och det är viktigt för ett land att har kultur och traditioner för annars landet är utan färg och har ingenting speciell mera.
MEN naturligt är det också bra att testar något annat och gör nya saker. Så uppkommer nya traditioner och det är också bra för att så kan ett land utveckla. Man kan nya traditioner tillfoga och ändå bevara gammal traditioner. Jag tror att det är en bra kompromiss för att där finns den typisk och traditionell julmat men också något ny varje år. Jag tycker att det kunde vara bra.
Och kanske där finns någon i trettio år som skriver om ny julmat och den utvecklingen...